Schackspelaren kommer till Gävle

schackspelarenFredagen den 20 november kommer Riksteatern till Gävle med föreställningen Schackspelaren.

Johan Ulveson gör båda rollerna i en föreställning fylld av cliffhangers. Publiken hålls på helspänn när den dramatiska berättelsen med små medel avslöjas bit för bit och schackspelet blir en symbol för helt andra uppgörelser.

Anders Weick, intendent på Gävleteatern, kommer att besöka klubben den 28/9 för att berätta om föreställningen.

Kort om handlingen: Den obesegrade världsmästaren i schack, Mirko Czentovic, möter Dr. B, en advokat från Wien, i nervkittlande schackdueller ombord på ett fartyg. Vad ingen vet är att Dr B under fångenskap hos nazisterna hållit galenskapen stången genom att spela schack med sig själv.

Regissören Thor Tulinius (som även satte upp och spelade Schackspelaren på Island där den blev en publik- och kritikersuccé) beskriver pjäsen som dramatisk, lättillgänglig, mänsklig, vacker, riktigt rolig emellanåt och otroligt spännande emellanåt. Sven Dahlberg gör ljus och scenbild.

Schackspelaren bygger på en novell av österrikiske författaren Stefan Zweig (1881-1942). Zweig skrev lyrik, noveller, romaner och dramatik. Novellen har inspirerat till en kortfilm från Pixar 1997, Geri's Game.